Kiełki rzodkiewki - sposób na zapobieganie przeziębieniu
Coraz częściej włączamy kiełki różnych warzyw do naszej diety. Wiemy, że zawierają dużo witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zapominamy jednak, że kiełki rzodkiewki to także świetny sposób na zapobieganie przeziębieniu!
Kiełki rzodkiewki zawierają dużą dawkę witaminy C.
Wpływa ona na zwiększenie odporności organizmu. Witamina C jest również jednym ze skuteczniejszych przeciwutleniaczy, czyli opóźnia proces starzenia. Kiełki rzodkiewki posiadają także właściwości moczopędne, dezynfekujące i przeciwzapalne, są więc szczególnie polecane przy problemach z drogami żółciowymi i wątrobą. Co istotne przy przeziębieniach, kiełki rzodkiewki posiadają właściwości wykrztuśne, oczyszczają więc górne drogi oddechowe. Posiadają one także znaczne ilości witamin A, E i H, które odpowiadają za dobry wzrok i są przeciwutleniaczami.
Wszystkie te właściwości sprawiają, że kiełki rzodkiewki mogą być pomocne w zapobieganiu przeziębieniu i walce z nim.