Kiełki brokułów pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

18.05.2017
w kategorii: 
Kiełki brokułów od Home&Kitchen Garden pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

Kiełki brokułów pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

Z pikownikiem szybko i sprawnie poradzisz sobie z wykonaniem dołków w ziemi. Wykorzystasz go na działce, w ogrodzie lub na balkonowej rabacie.
14,99 zł

Gdyby wybrać jeden powód, dla którego nie tylko warto, ale wręcz trzeba zainteresować się kiełkami brokułów, byłby to sulforafan – słowo, na dźwięk którego nowotwory wpadają w uzasadnioną panikę.

Kiełki brokułów – nieustraszeni pogromcy raka

Dzięki bardzo dużej zawartości sulforafanu (nawet 30 razy większej niż w dorosłej roślinie) kiełki brokułów są idealnym składnikiem diety przeciwnowotworowej. Niektórzy twierdzą, że ich działanie antyrakowe jest aż sto razy silniejsze niż w dojrzałym warzywie.

Zabójczo skuteczni w walce z Helicobacter pylori

Sulforafan to składnik o niemalże magicznej mocy. Niestraszne mu nie tylko nowotwory, lecz także bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się między innymi do powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Śmiertelni wrogowie toksycznych substancji

Substancje zawarte w kiełkach brokułów pomagają eliminować substancje toksyczne skumulowane w organizmie. Doprowadzają między innymi do skuteczniejszego wydalania benzenu oraz czynników kancerogennych.

Co jeszcze potrafią mali „brokułowi żołnierze”?

Ich spożywanie jest prawdziwym „miodem dla serca”. Obniżają ciśnienie, zapobiegają udarom mózgu, wzmacniają układ krążenia, a dzięki właściwościom krwiotwórczym oddalają groźbę anemii.

A poza tym? Odsuwają w czasie ryzyko zaćmy i cukrzycy, spowalniają starzenie się i artretyzm, harmonizują działanie układu nerwowego, regenerują tkanki i… można by tak jeszcze długo wymieniać. Aż nieprawdopodobne jak bardzo dobroczynny jest wpływ diety zawierającej kiełki brokuła na nasze zdrowie.

Na co można liczyć, uprawiając kiełki brokułów?

Każdy kiełek to prawdziwa kopalnia witamin i składników odżywczych. Do najważniejszych z nich należą:

  • witaminy A, C, K, E
  • witaminy z grupy B
  • wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen, potas i mangan
  • luteina, karoten i antyoksydanty
     

Jak smakują kiełki brokułów?

Niech nie zwiedzie Was ich delikatna konsystencja. Kiełki brokułów to „niezłe ziółka”, które potrafią dopiec niejednemu podniebieniu. W smaku podobne są nieco do młodych liści białej kapusty. Ich pikanteria sprawia, że idealnie pasują zarówno do surówek, jak i do kanapek.

Jak rozpocząć uprawę kiełków brokułów?

To prostsze, niż myślicie. Na początek warto zajrzeć tutaj :-)

 

 

Zostań z nami i rzuć okiem na inne artykuły!

Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione kiełkami, Home&Kitchen Garden ma dla Ciebie ciekawe propozycje!

Z kiełkami możesz wyczarować niemal każdy posiłek. Charakteryzują się różnorodnością smaków - od goryczkowych, poprzez słodkie, aż do pikantnych. A może już jesz kiełki, ale znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione nimi? Być może spodobają Ci się nasze propozycje?

w kategorii:
Kiełkami Home&Kitchen Garden można zastąpić dojrzałe warzywa

Mnóstwo ludzi, zwłaszcza tych najmłodszych nie lubi warzyw. Dlatego warto dodać do potrawy garstkę kiełków, zapewniając w ten sposób wszystkie wartości odżywcze, które zawarte są w dojrzałych warzywach.

w kategorii:
Tabletki czy naturalne pożywienie? Home&Kitchen Garden przekonuje, że nic nie zastąpi tego, co naturalne.

Witaminy zawarte w suplementach mają identyczny skład chemiczny jak te, które znajdziemy w naturalnych produktach żywieniowych ale czy to oznacza, że dla naszego organizmu nie ma różnicy czy zażyjemy tabletkę, czy zjemy posiłek bogaty w witaminy?

w kategorii:
Kiełkujemy z marką Home&Kitchen Garden - konkurs

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W oczekiwaniu na ten wspaniały, wiosenny czas, zapraszamy Was do udziału w naszym Konkursie Wielkanocnym. Do wygrania będą 3 komplety 12 zestawów startowych do hodowli kiełków wraz ze zraszaczem, każdy o wartości 90 zł.

w kategorii:
W programie Czas na Wege, Paulina Sykut Jeżyna przygotowuje kaszotto z kiełkami od Home&Kitchen Garden

Zestawy do hodowli kiełków Home & Kitchen Garden zostały wykorzystane do przygotowania potrawy w programie Czas na Wege. Gościem odcinka była dziennikarka i prezenterka telewizyjna - Paulina Sykut-Jeżyna. Zobacz co przygotowała i przekonaj się czy pokochała nasze kiełki!

w kategorii: