Kiełki brokułów pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

18.05.2017
w kategorii: 
Kiełki brokułów od Home&Kitchen Garden pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

Kiełki brokułów pokazują nowotworom, gdzie raki zimują

Mają bardzo wyrazisty musztardowy smak. Kryją w sobie aż sześć witamin i szeroki wachlarz składników mineralnych. Zawierają 35% białka i cenne kwasy Omega-3. Do tego działają korzystnie na włosy, odchudzają i odmładzają!
7,99 zł

Gdyby wybrać jeden powód, dla którego nie tylko warto, ale wręcz trzeba zainteresować się kiełkami brokułów, byłby to sulforafan – słowo, na dźwięk którego nowotwory wpadają w uzasadnioną panikę.

Kiełki brokułów – nieustraszeni pogromcy raka

Dzięki bardzo dużej zawartości sulforafanu (nawet 30 razy większej niż w dorosłej roślinie) kiełki brokułów są idealnym składnikiem diety przeciwnowotworowej. Niektórzy twierdzą, że ich działanie antyrakowe jest aż sto razy silniejsze niż w dojrzałym warzywie.

Zabójczo skuteczni w walce z Helicobacter pylori

Sulforafan to składnik o niemalże magicznej mocy. Niestraszne mu nie tylko nowotwory, lecz także bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się między innymi do powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Śmiertelni wrogowie toksycznych substancji

Substancje zawarte w kiełkach brokułów pomagają eliminować substancje toksyczne skumulowane w organizmie. Doprowadzają między innymi do skuteczniejszego wydalania benzenu oraz czynników kancerogennych.

Co jeszcze potrafią mali „brokułowi żołnierze”?

Ich spożywanie jest prawdziwym „miodem dla serca”. Obniżają ciśnienie, zapobiegają udarom mózgu, wzmacniają układ krążenia, a dzięki właściwościom krwiotwórczym oddalają groźbę anemii.

A poza tym? Odsuwają w czasie ryzyko zaćmy i cukrzycy, spowalniają starzenie się i artretyzm, harmonizują działanie układu nerwowego, regenerują tkanki i… można by tak jeszcze długo wymieniać. Aż nieprawdopodobne jak bardzo dobroczynny jest wpływ diety zawierającej kiełki brokuła na nasze zdrowie.

Na co można liczyć, uprawiając kiełki brokułów?

Każdy kiełek to prawdziwa kopalnia witamin i składników odżywczych. Do najważniejszych z nich należą:

  • witaminy A, C, K, E
  • witaminy z grupy B
  • wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen, potas i mangan
  • luteina, karoten i antyoksydanty
     

Jak smakują kiełki brokułów?

Niech nie zwiedzie Was ich delikatna konsystencja. Kiełki brokułów to „niezłe ziółka”, które potrafią dopiec niejednemu podniebieniu. W smaku podobne są nieco do młodych liści białej kapusty. Ich pikanteria sprawia, że idealnie pasują zarówno do surówek, jak i do kanapek.

Jak rozpocząć uprawę kiełków brokułów?

To prostsze, niż myślicie. Na początek warto zajrzeć tutaj :-)

 

 

Zostań z nami i rzuć okiem na inne artykuły!

Pomysły na wykorzystanie kiełków Home&Kitchen Garden w kuchni

Kiełki najczęściej dodajemy do sałatek i kładziemy na kanapki. Pomysłów na wykorzystanie tego bogatego w witaminy dodatku jest znacznie więcej.

w kategorii:
Home&Kitchen Garden poleca dietę bogatą w kiełki

Okres dorastania jest bardzo ważny dla naszych dzieci. W tym czasie organizm naszych pociech potrzebuje mnóstwa minerałów i witamin do prawidłowego rozwoju. Kiełki to idealny dodatek, który można podawać dziecku do posiłków bez płaczu, że trzeba zjeść tak znienawidzone przez dzieci porcje warzyw.

w kategorii:
Kiełki - sprawdzony sposób na odchudzanie proponowany przez Home&Kitchen Garden

W dzisiejszych czasach, kiedy kanonem piękna jest idealnie wyrzeźbiona, szczupła sylwetka, każda z nas szuka sposobu na skuteczną dietę. Poza ograniczeniem kalorii warto pamiętać o produktach przyspieszających procesy spalania tkanki tłuszczowej. Jednymi z nich są kiełki.

w kategorii: