- ‹ Poprzedni
- Następny ›
Kiełki brokułów pokazują nowotworom, gdzie raki zimują
Gdyby wybrać jeden powód, dla którego nie tylko warto, ale wręcz trzeba zainteresować się kiełkami brokułów, byłby to sulforafan – słowo, na dźwięk którego nowotwory wpadają w uzasadnioną panikę.
Kiełki brokułów – nieustraszeni pogromcy raka
Dzięki bardzo dużej zawartości sulforafanu (nawet 30 razy większej niż w dorosłej roślinie) kiełki brokułów są idealnym składnikiem diety przeciwnowotworowej. Niektórzy twierdzą, że ich działanie antyrakowe jest aż sto razy silniejsze niż w dojrzałym warzywie.
Zabójczo skuteczni w walce z Helicobacter pylori
Sulforafan to składnik o niemalże magicznej mocy. Niestraszne mu nie tylko nowotwory, lecz także bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się między innymi do powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Śmiertelni wrogowie toksycznych substancji
Substancje zawarte w kiełkach brokułów pomagają eliminować substancje toksyczne skumulowane w organizmie. Doprowadzają między innymi do skuteczniejszego wydalania benzenu oraz czynników kancerogennych.
Co jeszcze potrafią mali „brokułowi żołnierze”?
Ich spożywanie jest prawdziwym „miodem dla serca”. Obniżają ciśnienie, zapobiegają udarom mózgu, wzmacniają układ krążenia, a dzięki właściwościom krwiotwórczym oddalają groźbę anemii.
A poza tym? Odsuwają w czasie ryzyko zaćmy i cukrzycy, spowalniają starzenie się i artretyzm, harmonizują działanie układu nerwowego, regenerują tkanki i… można by tak jeszcze długo wymieniać. Aż nieprawdopodobne jak bardzo dobroczynny jest wpływ diety zawierającej kiełki brokuła na nasze zdrowie.
Na co można liczyć, uprawiając kiełki brokułów?
Każdy kiełek to prawdziwa kopalnia witamin i składników odżywczych. Do najważniejszych z nich należą:
- witaminy A, C, K, E
- witaminy z grupy B
- wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen, potas i mangan
- luteina, karoten i antyoksydanty
Jak smakują kiełki brokułów?
Niech nie zwiedzie Was ich delikatna konsystencja. Kiełki brokułów to „niezłe ziółka”, które potrafią dopiec niejednemu podniebieniu. W smaku podobne są nieco do młodych liści białej kapusty. Ich pikanteria sprawia, że idealnie pasują zarówno do surówek, jak i do kanapek.
Jak rozpocząć uprawę kiełków brokułów?
To prostsze, niż myślicie. Na początek warto zajrzeć tutaj :-)