Strona główna

Home&Kitchen Garden

Domowy ogród. Bliżej niż myślisz.

A gdyby tak podarować każdemu małą fabrykę… witamin?

Albo całodobowy dostęp do skarbca, w którym ukryte są nieprzebrane zasoby życiodajnych składników odżywczych?

Albo pójść jeszcze dalej i zaszczepić w dzieciach miłość do Natury – to niezwykłe uczucie, które towarzyszyć im będzie do końca życia i które z radością przekażą potem następnym pokoleniom?

 


 

Od czego się zaczęło?

To było olśnienie! Zachwyciła nas potęga Natury ukryta w maleńkich nasionach.

To nieprawdopodobne, że z tak niepozornej rzeczy może wyrosnąć roślina, która będzie cieszyć oczy swoją żywą zielenią. To absolutnie niewyobrażalne, że z niewielkiego ziarenka może powstać prawdziwa, działająca 24 godziny na dobę wytwórnia witamin, mikroelementów, obłędnych smaków i fantastycznych aromatów...

Co było dalej?

Zauważyliśmy ze smutkiem, że miliony ludzi zamieszkujących betonowe miasta, pozbawionych jest przyjemności, jaka płynie z uprawiania własnego, chociażby najskromniejszego ogrodu. Że dorasta kolejne już pokolenie, które nie kojarzy smaku dorodnych, ekologicznych warzyw albo świeżych, aromatycznych ziół. Że są wreszcie dzieci, które nie znają smaku frajdy, jaką daje taki właśnie pierwotny kontakt z czystą Naturą.

Stąd był już tylko krok do powstania naszego produktu.
 

Co tak naprawdę robimy?

Nic wielkiego. Po prostu zasiewamy w naszych klientach pasję. Pokazujemy, jak przyprawić życie szczyptą radości, którą daje codzienne obcowanie z żywą Naturą: z własnoręcznie wyhodowanymi warzywami, ziołami, herbatą czy kiełkami.

Co będzie dalej?

Jak daleko chcemy dotrzeć? Odpowiemy pytaniem: a czy Natura stawia sobie jakiekolwiek granice? Czy można powstrzymać jej niepohamowany pęd do życia i chęć rozwoju?

 

Najczęściej zadawane pytania

Czy ziarna HKG są ekologiczne?

Nasiona to absolutnie kluczowy element każdej uprawy kiełków. Dlatego nasi dostawcy przechodzą skrupulatne kontrole jakości. A ziarna pozyskiwane są wyłącznie z upraw ekologicznych.

W czym domowa uprawa jest lepsza od gotowych kiełków dostępnych w sklepach?

W warunkach domowych mamy pełną kontrolę nad każdym etapem upraw: od wyboru podłoża i nasion, po codzienny nadzór nad warunkami wegetacji roślin. Mówiąc wprost: w stu procentach wiemy, co jemy.

Jaka jest przewaga worka jutowego nad zwykłą doniczką?

Worek jutowy jest przewiewny. Dlatego (w przeciwieństwie do tworzywa sztucznego, z którego wykonane są tradycyjne doniczki) zapewnia większy dostęp tlenu do bryły korzeniowej rośliny. Dodatkowo, dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu (juta to roślina), po zakończeniu uprawy można go wyrzucić bez najmniejszej szkody dla środowiska, ponieważ jest on w pełni biodegradowalny.

Dlaczego włókna kokosowe, a nie zwykła ziemia?

Ziemia do kwiatów to dla roślin, które będą na niej rosły – swoista loteria. Kupując ją, nie wiemy, co dokładnie zawiera i skąd pochodzą półprodukty, z których została wytworzona. W przypadku włókien kokosowych mamy stuprocentową pewność co do ich pochodzenia.

Czy należy obawiać się pleśni w glebie? Kiedy do niej dochodzi?

Pleśń rozwija się najlepiej wtedy, gdy:

  • pierwotnie skażone nią jest podłoże,

  • uprawa narażona jest na zbyt dużą wilgotność

  • lub na zbyt mały dostęp światła.

Jak często trzeba podlewać?

Delikatne kiełki są wrażliwe na brak wody. Dlatego podlewamy je niezbyt obficie 2 razy dziennie.

Jakie nasłonecznienie należy zapewnić?

Idealne warunki to lekki półcień. Zbytnia ekspozycja na światło słoneczne jest niewskazana. Nadmiar ciepła może spowodować powstanie pleśni.

Jakie jest tempo wzrostu kiełków?

Wiele zależy od gatunku rośliny. Niektóre nasiona kiełkują już po dwóch dniach, inne potrzebują do tego celu aż 8 dni.

Dlaczego lepiej uprawiać kiełki w ziemi? W czym taka uprawa jest lepsza od tej na ligninie, wacie lub w słoiku?

Uprawa w ziemi gwarantuje lepsze warunki do kiełkowania, ponieważ nasiona nie są narażane na:

  • nadmiar wilgoci powodującej ich gnicie lub pleśnienie (nadmiar wody wycieka w uprawach ziemnych na podstawkę)

  • wyschnięcie spowodowane brakiem regularnego płukania (w uprawach doniczkowych naturalna wilgoć jest stale pobierana z gleby, odpowiednio do aktualnych potrzeb)

  • niedobór tlenu, który może występować w sytuacjach, gdy na sicie znajduje się zbyt duża ilość kiełkujących ziaren 

Nowe inspiracje

Dekoracyjne wartości ziół, warzyw i herbat od Home&Kitchen Garden
Wyobraźcie sobie dość dziwnie urządzone mieszkanie. Na półkach, zamiast książek, stoją paczki...
w kategorii:
Kiełki brokułów od Home&Kitchen Garden pokazują nowotworom, gdzie raki zimują
Gdyby wybrać jeden powód, dla którego nie tylko warto, ale wręcz trzeba zainteresować się kiełkami...
w kategorii:

Dołącz do nas!

Dołącz do nas na Facebooku, Instagramie i YouTube. Szukaj inspiracji i dziel się własnymi pomysłami.
Zarażaj innych apetytem na zdrowie.