Dekoracyjne wartości ziół, warzyw i herbat

26.05.2017
w kategorii: 
Dekoracyjne wartości ziół, warzyw i herbat od Home&Kitchen Garden

Dekoracyjne wartości ziół, warzyw i herbat

Wyobraźcie sobie dość dziwnie urządzone mieszkanie. Na półkach, zamiast książek, stoją paczki landrynek. Na ścianach wiszą pęta świeżo wędzonej kiełbasy. A na parapetach dojrzewa sobie wesoło żółty ser. Tymczasem istnieje sposób, by naprawdę ozdobić dom… jedzeniem. I to całkowicie legalnie.

Prawda jest okrutna. Człowiek żyjący w mieszkaniu pozbawionym roślin – obumiera. Brakuje mu tego, co przez tysiąclecia działało na kolejne pokolenia niczym balsam antystresowy: widoku soczystej, świeżej, tętniącej życiem zieleni. Oczywiście, można zaprosić do mieszkania całą kolonię egzotycznych roślin doniczkowych. Można jednak pójść o krok dalej i udekorować dom sadzonkami ziół, warzyw, a nawet herbat.

Dlaczego warto to zrobić?

Po pierwsze, z powodów czysto estetycznych. Tego rodzaju rośliny znacząco różnią się od zwykłych „doniczkowców”, które trafiają do nas z kwiaciarni czy marketów budowlanych. Już samym swoim niecodziennym, rzadko spotykanym wyglądem – zaskakują.

Po drugie, jak każde rośliny, także i te jadalne, swoją obecnością wspaniale dopełniają każdy rodzaj aranżacji wnętrza, wprowadzając trudny do uzyskania innymi środkami rodzaj harmonii. Są wręcz nieocenione w przestrzeniach skrajnie nowoczesnych, minimalistycznych i postindustrialnych, a we wnętrzach skandynawskich, klasycznych, rustykalnych czy prowansalskich kreują jeszcze bardziej przytulny, przyjazny ludziom klimat.

I wreszcie po trzecie (choć na tym punkcie wcale nie kończy się długa lista ich zalet) – tego rodzaju rośliny są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ich smak, aromat, wartości odżywcze i samo to, że uprawiane są w organiczny, proekologiczny sposób, są wystarczającym powodem, by zainteresować się ich domową uprawą. Uwaga: pod hasłem „domowa uprawa” kryje się uprawianie roślin na parapetach, balkonach i tarasach, a więc w miejscach dostępnych dla przeciętnego mieszkańca miasta.

Jeśli chcesz zmienić swoje mieszkanie w bujny ogród smaków i zapachów – sprawdź naszą ofertę kiełków.

 

 

Zostań z nami i rzuć okiem na inne artykuły!

Kiełkami Home&Kitchen Garden można zastąpić dojrzałe warzywa

Mnóstwo ludzi, zwłaszcza tych najmłodszych nie lubi warzyw. Dlatego warto dodać do potrawy garstkę kiełków, zapewniając w ten sposób wszystkie wartości odżywcze, które zawarte są w dojrzałych warzywach.

w kategorii:
Tabletki czy naturalne pożywienie? Home&Kitchen Garden przekonuje, że nic nie zastąpi tego, co naturalne.

Witaminy zawarte w suplementach mają identyczny skład chemiczny jak te, które znajdziemy w naturalnych produktach żywieniowych ale czy to oznacza, że dla naszego organizmu nie ma różnicy czy zażyjemy tabletkę, czy zjemy posiłek bogaty w witaminy?

w kategorii:
Kiełkujemy z marką Home&Kitchen Garden - konkurs

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W oczekiwaniu na ten wspaniały, wiosenny czas, zapraszamy Was do udziału w naszym Konkursie Wielkanocnym. Do wygrania będą 3 komplety 12 zestawów startowych do hodowli kiełków wraz ze zraszaczem, każdy o wartości 90 zł.

w kategorii:
W programie Czas na Wege, Paulina Sykut Jeżyna przygotowuje kaszotto z kiełkami od Home&Kitchen Garden

Zestawy do hodowli kiełków Home & Kitchen Garden zostały wykorzystane do przygotowania potrawy w programie Czas na Wege. Gościem odcinka była dziennikarka i prezenterka telewizyjna - Paulina Sykut-Jeżyna. Zobacz co przygotowała i przekonaj się czy pokochała nasze kiełki!

w kategorii:
Przepis na spaghetti z cukinii z dodatkiem kiełków rukoli od Home & Kitchen Garden

Otwieramy "Kulinarne Inspiracje Home & Kitchen Garden". Pragniemy, by zakiełkowała w Was chęć do przyrządzania zdrowych i prostych potraw, gdzie kiełki mogą na stałe zagościć jako wspaniałe dopełnienie smaku. Gotuje Mirella - fanka kolorowego i zdrowego odżywiania. Spróbujcie jej spaghetti z cukinii z dodatkiem kiełków rukoli! Smacznego :)

w kategorii: