O wyższości domowej uprawy warzyw nad uprawą masową

26.05.2017
w kategorii: 
O wyższości domowej uprawy Home&Kitchen Garden warzyw nad uprawą masową

O wyższości domowej uprawy warzyw nad uprawą masową

Znacie dziecięcą zabawę w pomidora? Jej zasady są proste. Na każde zadane pytanie należy odpowiedzieć „pomidor”. Co ważne, nie wolno przy tym okazywać żadnych emocji. Zobaczcie sami.

 

Runda 1

Czytajcie po kolei poniższe pytania i na każde z nich odpowiadajcie na głos „pomidor”.

 

Co to jest:

  • ciężki, duży, czerwony, a w środku lekko zielony

  • praktycznie bez jakiegoś wyraźnego smaku

  • właściwie bez konkretnego zapachu

  • idealny pod każdym względem

  • pozbawiony najmniejszych nawet defektów urody

  • wzbogacony o związki chemiczne, z którymi trudno się zaprzyjaźnić

  • obficie nasycony środkami ochrony roślin

  • zabezpieczony substancjami, które czynią go niemal nieśmiertelnym

 

Runda 2

Zasady są takie same. Każde zdanie kwitujcie słowem „pomidor”.

 

Co to jest:

  • wygląda naturalnie i nie wstydzi się tego

  • pachnie tak, że człowiekowi cieknie ślinka na myśl o zdrowym i pożywnym śniadaniu

  • smakuje więcej niż wybornie (tak smakują warzywa cieszące się wiosennym słońcem)

  • zupełnie nie zna pojęcia „nawozy sztuczne”

  • nigdy nie słyszał o pestycydach

  • nie ma w sobie metali ciężkich szkodliwych dla Twojego zdrowia

 

A teraz pytanie za sto punktów:

Czym różni pomidor z pierwszej zabawy – od pomidora z zabawy drugiej? Ten pierwszy pochodzi z uprawy masowej. Bardzo często znaleźć można go na półkach supermarketów. Jest perfekcyjnie… nijaki. Uprawiany tak, by jak najszybciej osiągnąć jak największą masę. Smak, zapach i inne tego typu sprawy – schodzą na drugi plan, są wręcz nieistotne. Ten drugi, choć nie jest idealny, to ma w sobie coś, co sprawia, że w każdej kuchni witany jest po królewsku. Zresztą, nie ma w tym nic dziwnego. To normalne dla kogoś, kto całe swe warzywne życie żył w pełnej zgodzie z naturą.

 

Wnioski

Tak naprawdę nie chodzi tu o pomidory. To tylko przykład. Jeśli chcecie jeść warzywa, owoce, kiełki czy zioła, które zachwycają swoim naturalnym smakiem i aromatem, a nie są tymi roślinami tylko z nazwy, wybierajcie produkty uprawiane naturalnie.

Albo lepiej – sami zabierzcie się za ich uprawę. Bez obaw, nie potrzeba do tego hektarów ziemi i całego parku maszynowego. Na początek wystarczy coś niewielkiego, wręcz symbolicznego, co pozwoli wam poczuć ogromną różnicę. Ta różnica w będzie jednak miała dalekosiężne konsekwencje: już nigdy nie wrócicie do produktów wytwarzanych masowo w „fabrykach jedzenia”.

Ale to chyba dobrze, prawda?

 

 

 

Zostań z nami i rzuć okiem na inne artykuły!

Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione kiełkami, Home&Kitchen Garden ma dla Ciebie ciekawe propozycje!

Z kiełkami możesz wyczarować niemal każdy posiłek. Charakteryzują się różnorodnością smaków - od goryczkowych, poprzez słodkie, aż do pikantnych. A może już jesz kiełki, ale znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione nimi? Być może spodobają Ci się nasze propozycje?

w kategorii:
Kiełkami Home&Kitchen Garden można zastąpić dojrzałe warzywa

Mnóstwo ludzi, zwłaszcza tych najmłodszych nie lubi warzyw. Dlatego warto dodać do potrawy garstkę kiełków, zapewniając w ten sposób wszystkie wartości odżywcze, które zawarte są w dojrzałych warzywach.

w kategorii:
Tabletki czy naturalne pożywienie? Home&Kitchen Garden przekonuje, że nic nie zastąpi tego, co naturalne.

Witaminy zawarte w suplementach mają identyczny skład chemiczny jak te, które znajdziemy w naturalnych produktach żywieniowych ale czy to oznacza, że dla naszego organizmu nie ma różnicy czy zażyjemy tabletkę, czy zjemy posiłek bogaty w witaminy?

w kategorii:
Kiełkujemy z marką Home&Kitchen Garden - konkurs

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W oczekiwaniu na ten wspaniały, wiosenny czas, zapraszamy Was do udziału w naszym Konkursie Wielkanocnym. Do wygrania będą 3 komplety 12 zestawów startowych do hodowli kiełków wraz ze zraszaczem, każdy o wartości 90 zł.

w kategorii:
W programie Czas na Wege, Paulina Sykut Jeżyna przygotowuje kaszotto z kiełkami od Home&Kitchen Garden

Zestawy do hodowli kiełków Home & Kitchen Garden zostały wykorzystane do przygotowania potrawy w programie Czas na Wege. Gościem odcinka była dziennikarka i prezenterka telewizyjna - Paulina Sykut-Jeżyna. Zobacz co przygotowała i przekonaj się czy pokochała nasze kiełki!

w kategorii: