Kiełki - sprawdzony sposób na odchudzanie
W dzisiejszych czasach, kiedy kanonem piękna jest idealnie wyrzeźbiona, szczupła sylwetka, każda z nas szuka sposobu na skuteczną dietę. Poza ograniczeniem kalorii warto pamiętać o produktach przyspieszających procesy spalania tkanki tłuszczowej. Jednymi z nich są kiełki.
Błonnik zawarty m.in. w kiełkach pszenicy przyśpiesza perystaltykę, czyli trawienie. Dzięki temu nasz organizm zapobiega odkładaniu się tzw. „boczków”.
Kiełki rzodkiewki, brokułów czy soczewicy są wzbogacone we flawonoidy, czyli substancje które zwiększają produkcję żółci w wątrobie. Co za tym idzie, sprawiają że wątroba staje się wydajniejsza, czyli szybciej spala tkankę tłuszczową. Przy diecie redukcyjnej nasz organizm jest narażony na osłabienie, dlatego ważnym jest by zadbać o dodanie mu energii. Witamina C, którą znajdziemy np. w kiełkach lucerny zadba o naszą odporność.
Przechodząc na dietę, która ogranicza nasze spożywanie kalorii musimy wiedzieć, że nie wystarczy jeść mniej żeby schudnąć. Trzeba także zadbać o to, żeby naszemu organizmowi nie brakowało wartości odżywczych, które są potrzebne w każdej diecie.