Pomysły na wykorzystanie kiełków w kuchni
Kiełki najczęściej dodajemy do sałatek i kładziemy na kanapki. Pomysłów na wykorzystanie tego bogatego w witaminy dodatku jest znacznie więcej.
Jeśli lubisz koktajle śmiało możesz dorzucić porcję kiełków do blendera. Dobrze sprawdzą się zarówno w przypadku koktajli warzywnych, jak i owocowych. Przy przygotowaniu tych drugich pamiętaj jednak by nie przesadzić ich ilością kiełków, oraz by wybrać takie, które nie są zbyt intensywne w smaku.W przeciwnym razie mogą one niekorzystnie wpłynąć na smak koktajlu.
Kiełki świetnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju naleśnikach, wrapach i tortillach. Możesz więc śmiało dodać porcję do nadzienia lub posypać gotowe danie.
Dobrym pomysłem jest posypanie kiełkami wszelkiego rodzaju sosów z mięsem. Chili Con Carne czy makaron z sosem bolońskim nabiorą nowego wymiaru smakowego oraz odżywczego.
Kiełki świetnie współgrają z wszelkiego rodzaju daniami kuchni orientalnej. Jeśli więc lubisz dania z tej części świata, możesz je włączyć do przygotowywanych przez siebie potraw lub dodać je do tych zamówionych z restauracji.