Co kiełki mają w środku i dlaczego wszyscy mówią, że skarby?

18.05.2017
w kategorii: 
Kiełki Home&Kitchen Garden - opis wartości odżywczych

Co kiełki mają w środku i dlaczego wszyscy mówią, że skarby?

„Jedzenie przyszłości”. „Jedzenie lekkostrawne i nieprawdopodobnie pożywne”. „Jedzenie dla osób w prawie każdym wieku”. Macie rację. To naprawdę niesprawiedliwe, żeby wszystkie te komplementy odnosiły się tylko do jednego, w dodatku tak niepozornego produktu. A jednak to prawda. Kiełki rządzą! Zaraz zobaczycie, co jeszcze kryje się w tych maleństwach.
 

Nasiona – bomby energetyczne i magazyny cennych składników

Wydawać by się mogło, że nic nie jest w stanie przebić tego, co oferują nam nasiona. To one są kapsułami ratunkowymi, dzięki którym roślina ma szansę przekazać wszystko, co w niej najlepsze – kolejnym pokoleniom. To w nich skondensowana jest cała pełnia witamin, mikroelementów i innych składników, które mają pomóc świeżo wykiełkowanej roślince zmierzyć się z nieprzyjaznym światem. To w nich zmagazynowana jest potężna energia potrzebna na czas zapuszczania korzeni, aż do chwili, kiedy to roślina może „powiedzieć”, że w końcu jest „na swoim”. Nic więc dziwnego, że ludzkość od tysięcy lat wykorzystuje bogactwo zawarte w nasionach.
 
Okazuje się jednak, że można pójść o krok dalej.
 

Nasiona są dobre, ale…

...prawdę mówiąc, trochę marnujemy zawarty w nich potencjał. Innymi słowy – nie jesteśmy w stanie wszystkiego w pełni przyswoić. Wystarczy jednak poczekać, aż nasiono zacznie kiełkować, by stało się z nim coś niezwykłego.
Zaczynają wówczas działać enzymy, które sprawiają, że substancje zawarte w nasionach stają bardziej nam przyjazne. Nam, czyli naszemu wrażliwemu układowi pokarmowemu. Jakby tego było mało, podczas kiełkowania zwiększa się w nasionach ilość witamin. Znacie inny produkt żywnościowy, który w miarę upływu czasu nabierałby wartości odżywczych? Nie, bigos się nie liczy ;)
 

Co mogą nam dać kiełki?

Lista skarbów ukrytych w kiełkach jest długa. Od niemal wszystkich liter witaminowego alfabetu (A, C, B, K, PP i E), poprzez żelazo, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, wapń, lit, chrom, selen, aminokwasy, łatwo przyswajane tłuszcze i cukry, aż po beta-karoten, kwasy omega 3, błonnik i enzymy trawienne. Czy pisaliśmy już, że kiełki mają naprawdę mało kalorii?

A teraz będzie najlepsze!

Bo najlepsze rzeczy spotykają tych, którzy potrafią czekać. W tym przypadku na tych, którzy potrafią czekać na kiełki uprawiane we własnym domu na parapecie. Jak rozpocząć taką uprawę? Tego dowiecie się z kolejnego artykułu.
 
 

Zostań z nami i rzuć okiem na inne artykuły!

Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione kiełkami, Home&Kitchen Garden ma dla Ciebie ciekawe propozycje!

Z kiełkami możesz wyczarować niemal każdy posiłek. Charakteryzują się różnorodnością smaków - od goryczkowych, poprzez słodkie, aż do pikantnych. A może już jesz kiełki, ale znudziły Ci się zwyczajne kanapki doprawione nimi? Być może spodobają Ci się nasze propozycje?

w kategorii:
Kiełkami Home&Kitchen Garden można zastąpić dojrzałe warzywa

Mnóstwo ludzi, zwłaszcza tych najmłodszych nie lubi warzyw. Dlatego warto dodać do potrawy garstkę kiełków, zapewniając w ten sposób wszystkie wartości odżywcze, które zawarte są w dojrzałych warzywach.

w kategorii:
Tabletki czy naturalne pożywienie? Home&Kitchen Garden przekonuje, że nic nie zastąpi tego, co naturalne.

Witaminy zawarte w suplementach mają identyczny skład chemiczny jak te, które znajdziemy w naturalnych produktach żywieniowych ale czy to oznacza, że dla naszego organizmu nie ma różnicy czy zażyjemy tabletkę, czy zjemy posiłek bogaty w witaminy?

w kategorii:
Kiełkujemy z marką Home&Kitchen Garden - konkurs

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! W oczekiwaniu na ten wspaniały, wiosenny czas, zapraszamy Was do udziału w naszym Konkursie Wielkanocnym. Do wygrania będą 3 komplety 12 zestawów startowych do hodowli kiełków wraz ze zraszaczem, każdy o wartości 90 zł.

w kategorii:
W programie Czas na Wege, Paulina Sykut Jeżyna przygotowuje kaszotto z kiełkami od Home&Kitchen Garden

Zestawy do hodowli kiełków Home & Kitchen Garden zostały wykorzystane do przygotowania potrawy w programie Czas na Wege. Gościem odcinka była dziennikarka i prezenterka telewizyjna - Paulina Sykut-Jeżyna. Zobacz co przygotowała i przekonaj się czy pokochała nasze kiełki!

w kategorii: